Bursa
Bursa Bazlı Şirketler Tüm Şirketler
Bursa Şehir Rehberi
Türkiye’nin en büyük 4. şehri olarak dikkatleri üzerine çeken Bursa’da gezilecek yerler oldukça uzun bir listeye sahiptir. Türkiye’nin en hızlı gelişen ve büyük şehirlerinden biri haline gelen Bursa, sanayi açısından oldukça gelişmiş bir şehirdir. Bunun yanı sıra öğrencilerin ve memurların da ilgisini çeken bu şehirde gezilmesi gereken pek çok yer bulunmaktadır.
Bursa Ulu Cami
20 heybetli kubbesiyle Bursa denilince akla ilk gelen sembollerden biri olan Bursa Ulu Cami, şehrin en çok ziyaret edilen yerlerinden biridir. olan 1400 yılında inşa edilen ve 1855 depreminden sonra restore edilen Bursa Ulu Camii, görkemiyle hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini en çok çeken yapılardan biridir. Saf altın işlemeli ipeklere de ev sahipliği yapan cami, Osmanlı çok ayaklı cami mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul edilmektedir.
Yıldırım Beyazıt döneminde Niğbolu’nun zaferinden sonra inşa edilen Bursa Ulu Camii, 20 kubbesi, 16 köşeli şadırvanı ve 3.165 metrekarelik iç mekânını süsleyen çinileri, minyatürleri ve ahşap oymaları ile kesinlikle görülmesi gereken yerlerden biridir. Kündekari çinileri ve Osmanlı hat örnekleriyle Türkiye'nin en güzel camilerinden biri olarak kabul edilen Bursa Ulu Camii, mimari bir şaheser ve huzurlu bir mabet olmasıyla Bursa'da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir.
Koza Han
Bursa Ulu Cami ile Orhan Gazi Cami arasında yürüme mesafesinde merkezi bir konuma sahip olan Koza Han, Bursa’da gelen ziyaretçilerin kesinlikle görmesi gereken yerlerden biridir. 1491 yılında Beyazıt döneminde inşa edilen Koza Han, Osmanlı döneminin en güzel eserlerinden sayılan, yüzlerce yıldır burada satılan ipek böceği kozalarını satan iki katlı bir yapıdır.
Çınar ağaçlarıyla çevrili dikdörtgen avludaki çay bahçesinde çayınızı yudumlarken muhteşem mimarinin keyfini çıkarabilirsiniz. Koza Han, ipek eşarp, şal ve elbise satan 45 dükkânıyla halen Bursa'nın en önemli alışveriş noktalarından biridir. Taç Kapı'nın da görülmeye değer olduğu Koza Han'da ipek alışverişi yapmak ve yüzlerce yıllık bir çınar ağacının altında dinlenmek için mola vermek, Bursa’da keyifli bir gün geçirmenizi sağlayacaktır.
Yeşil Cami ve Yeşil Türbe
Yeşil Camii ve Yeşil Türbe, erken Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul edilmektedir. Çelebi Sultan Mehmet döneminde 1419 yılında yaptırılan Yeşil Cami, Türkiye'deki ender ters T planlı camilerden ve Bursa'nın en çok ziyaret edilen camilerinden biri olarak bilinmektedir.
Türk taş oymacılığı ve çinicilikte mükemmele ulaşan işçiliği ile tanınan caminin kubbesi bir çiniler ile süslenmiştir. Yeşil Camii huzur veren dekoruyla göz doldurmaktadır. Özellikle bayramlarda ve dini bayramlarda adeta akına uğrayan Yeşil Cami ve Yeşil Türbe, Bursa’da gezilecek yerler listesinin üst sıralarında gelmektedir.
Muradiye Külliyesi
1425-1426 yılları arasında inşa edilen Muradiye Külliyesi, Bursa'nın en önemli tarihi değerlerinden biridir. Erken dönem Osmanlı mimarisinin en etkileyici örneklerinden biri cami, medrese, hamam ve türbelerin bulunduğu Muradiye külliyesini ziyaret ederek görebilirsiniz.
Osmangazi ilçesi 2. Murat Caddesi üzerinde bulunan, toplu taşıma veya yürüyerek kolayca ulaşılabilen Muradiye Kilisesi, Osmanlı ve Selçuklu mimarisini ve klasik kubbeli mimarisini bir arada yansıtarak mimarlık tutkunlarının uğrak noktası haline gelmektedir.
Uzun Çarşı
Bursa'nın en eski çarşısı Uzun Çarşı, 15. yüzyılın başlarından beri şehrin başlıca alışveriş noktalarından biri olmuştur. Evliya Çelebi'nin kitabında 100.000'den fazla dükkana sahip olduğu şeklinde anlattığı Uzun Çarşı, şehir merkezine sadece kısa bir yürüyüş mesafesindedir.
1340 yılında Orhan Gazi döneminde açılan Uzun Çarşı'da günümüzde aktif olarak hizmet veren 80 dükkan bulunmaktadır. Çarşıda; tatlıcılar, çatal bıçak satan dükkanlar, bakırcılar, tekstil ve ipek satan küçük dükkanlar, yerel el sanatlarını alabileceğiniz dükkanlar bulunuyor. Bunun yanı sıra Bursa'nın en sevilen yemeklerini tadabileceğiniz restoranları ile keyifli bir alışveriş ve gezi deneyimi sunan Uzun Çarşı, alışverişin ardından çarşının otantik kafelerinden birinde Türk kahvesi içme şansını misafirlerine sunuyor.
Murad Hüdavendigar Cami
14. yüzyıl Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden birini görmek için Bursa’nın kalbinde yer alan ve 1385 yılından beri bozulmadan kalan Murat Hüdavendigar Cami’yi ziyaret etmeniz önerilmektedir. Bursa ovasına bakan iki katlı, 18 odalı cami ve medresenin kalın duvarları, ünlü bir Rum mimar tarafından tasarlanmıştır. Osmanlı tarzı motifleri ve etkileyici çinileriyle caminin içi görülmesi gereken yerlerin arasında bulunmaktadır.
Bursa Kapalı Çarşı
Bursa otobüs bileti ile ulaşabileceğiniz bir konumda bulunan Bursa Kapalı Çarşı, Ulu Cami'nin yakınında merkezi bir konuma sahiptir ve şehri ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin ilk destinasyonlarından biridir. Çoğu kuyumcuda satılan yerel tekstillerden altın ve gümüş takılara, antikalardan el işi sanat eserlerine kadar yüzlerce ürün için Bursa Kapalıçarşı'nın 130 mağazasında görülebilir. Geleneksel Osmanlı ve Bursa yemeklerinin servis edildiği restoranları ile Bursa Kapalı Çarşı, tarihi atmosferi ve harika alışveriş imkanlarıyla Bursa'da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir.
Türk İslam Eserleri Müzesi (Yeşil Medrese)
Yeşil külliye içindeki en eski medrese olan Yeşil Medrese, 1419 yılında Sultan I. Mehmet tarafından yaptırılmış ve günümüzde Türk ve İslam Eserleri Müzesi olarak hizmet vermektedir. Moloz ve kesme taştan yapılan ilk medreselerden biri olmasıyla ünlü olan Yeşil Medresesi, sadece mimari önemi ile değil, Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nin geniş koleksiyonu sebebiyle de sıklıkla ziyaret edilmektedir.
Selçuklu sikkeleri, geleneksel Türk el sanatları, yöresel giyim, seramik koleksiyonu, oyma ve parke sanatı koleksiyonu, İznik ve Kütahya çini koleksiyonları ve çok geniş Selçuklu, Beylik ve Osmanlı koleksiyonları ile ilgilenenlerin mutlaka uğraması gereken bir müze olarak bilinmektedir. Türk kültürünü daha yakından tanımak için mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Küçük bir ücret karşılığında girebileceğiniz müze, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine unutulmaz bir yolculuk sağlamaktadır. Müze, hafta içi her gün 10:00-16:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
Bursa Atatürk Evi Müzesi
19. yüzyılın sonlarında Çekirge Caddesi'ndeki çam ağaçları arasında inşa edilen Bursa Atatürk Evi olarak ünlenen bu tarihi konak, 1973 yılında cumhuriyetin 50. yılı uğruna müzeye dönüştürülmüştür. 19 katlı iki katlı ahşap bir binadan oluşmaktadır. Birinci katta 19. yüzyıl mobilyaları ve antikalarla dekore edilmiş bir dinlenme odası ile çalışma ve yatak odası bulunmaktadır.
Atatürk'ün Bursa yolculuğunun fotoğrafları, kişisel eşyaları, göz alıcı ahşap oyma tavan süslemeleri ve özgün dönem mobilyalarıyla Atatürk Evi Müzesi, Bursa sivil mimarisinin en seçkin örneğidir. Merkezi konumu nedeniyle kolayca ulaşılabilen müzeyi pazartesi hariç her gün yazın 10.00-17.00, kışın 08.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Müze cumartesi ve pazar günleri ücretsiz olarak ziyaret edilmektedir.
Soğanlı Botanik Parkı
Bursa'nın en popüler yeşil alanlarından ve oksijen kaynaklarından biri olan Soğanlı Botanik Bahçesi, 1998 yılından beri misafirlerine ev sahipliği yapmaktadır. Bursa otobüs bileti ile görme şansı yakalayabileceğiniz bu yer, 150 türden 8.000 ağaç, endemik bitkiler ve çeşitli çiçek bahçeleriyle bezenmiş botanik bahçesine sahiptir. Rengarenk manzarasıyla harika bir gezi sunan Soğanlı Botanik Parkı’nın açelya ve ormangülü bahçelerinde güzel fotoğraflar çekmek oldukça popülerdir. Burada bulunan Japon Bahçesi, İngiliz Bahçesi ve Fransız Bahçelerinin de muhakkak görülmesi gerekmektedir.