İstanbul Havaalanı ulaşım kolaylığı ile ulaşılabilen ve Türkiye'nin en büyük metropol şehri olan İstanbul; pazarları, tarihi binaları ve sokakları ile dünyanın en popüler turistik yerlerinden biridir. Başta Bizans ve Osmanlı olmak üzere geçmiş imparatorlukların izleri, şehri tarihi bir çekim merkezi haline getirmiştir.
Bilindiği üzere; Türkiye’nin en kalabalık şehri olan ve Marmara Bölgesi’nde bulunan İstanbul çok köklü ve çok fonksiyonlu yapıya sahip bir şehirdir. İstanbul, günden güne Anadolu’dan daha fazla göç almaya devam etmektedir.
Dünyanın bilinen en eski şehirlerinden biri olan İstanbul; kronolojik sırası ile Roma imparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Latin İmparatorluğu, Osmanlı İmparatorluğu ve halihazırda günümüz Türkiye Cumhuriyeti’ne ev sahipliği yapmış ve yapmaktadır. İstanbul şehri adeta birbirinden farklı imparatorluk ve kültürler ile birlikte farklı inançlara, hikayelere konu olmuş ve de günden güne oldukça gelişmiş, gelişmeye de son hızla devam etmekte olan bir şehirdir denebilir.
İstanbul kenti, sanatsal ve kültürel faaliyetlerden tutun pek çok farklı festivale, spor faaliyetlerine varana kadar farklı farklı konseptlerdeki etkinliklere ev sahipliği yapmaya son derece devam etmektedir. İstanbul’da Rahmi Koç Müzesi, Modern Sanat Müzesi, Sakıp Sabancı müzesi gibi pek çok müze bulunmaktadır. Bu müzeler düzenlemiş oldukları etkinlik ve sergilerle sanatsever tüm insanları ağırlamaktadır.
Zengin bir mutfak mirasına da sahip olan İstanbul, dünya standartlarında restoranlar ve lezzetli sokak yemekleri sunmaktadır. Lavaşa sarılmış et döner, Eminönü'nde ekmek arasına sıkıştırılan balık, Kapalıçarşı'da lokum ve onu tamamlayan Türk kahvesi de İstanbul'un olmazsa olmazlarından.
29 Ekim 2018’de hizmete oluşturulan ve dünyanın en büyük havalimanlarından biri olarak yayınlanan İstanbul Havalimanı, Türkiye’nin metropol kenti İstanbul’un üçüncü havalimanı olma özelliği taşıyor.
Doğu ülkelerinin küresel ticaret ve seyahatte merkezi bir konuma gelmesiyle birlikte, küresel hava trafiği doğuya doğru kaymaya başlamıştır. Bu durum, İstanbul'un havacılık sektörü için coğrafi önemini artırmıştır. İstanbul'un Havaalanı ulaşım tam kapasite ile hizmet vermeye başladığında dünyanın tek çatı altındaki en büyük havalimanı olacaktır. Birinci faz tamamlandığında yıllık 90 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak havalimanının 2025 yılına kadar 120 milyon yolcu kapasitesine sahip olması bekleniyor. 76,5 kilometrekare. Altı pisti ve sanal bir kule de dahil olmak üzere üç kontrol kulesine sahip olacak havalimanı, dünya çapında 350 noktaya günde 3.500 uçuş gerçekleştirebilecek.
Yeni havalimanı teknolojik özellikleriyle de dikkat çekiyor. Teknolojik özellikler açısından dünyanın en gelişmiş havalimanlarından biri olan İstanbul Havalimanı'nda yolcu konforunu artıracak ve çevreyi koruyacak teknolojiler kullanılacak. İstanbul Yeni Havalimanı gidiş salonunda, iç hat uçuşları için 1 ve 2, dış hat uçuşları için 3, , 5, 6 ve 7 olmak suretiyle toplamda yedi giriş kapısı ile erişilebilir. Türk Hava Yolları ile uçuyorsanız 3, ya da 5 numaralı girişleri kullanmanız gereklidir. Diğer bütün internasyonal havayollarının check-in alanlarına 6 ve 7 numaralı kapılardan kolaylıkla ulaşılabilir.
İstanbul Yeni Havalimanı’ndan şehrin merkezi bölgelerine olan yaklaşık mesafe ortalama 50 km’dir. Avcılar 53 km, Gayrettepe 38 km, Taksim 40 km, Sultanahmet 9 km, Levent 36 km, Maslak 35 km, Kavacık 42 km, Üsküdar 47 km, Kadıköy 52 km ve Pendik 73 km’dir. Şehir merkezine gitmek ortalama 100 dakika sürmektedir.
Havalimanına ya da havalimanından kent merkezine İETT’nin hizmet verdiği belediye otobüsleri, Havaist servis otobüsleri, taksi ya da hususi servisler ile ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. İstanbul Yeni Havalimanı ile kent merkezi içinde direkt çalışan bir metro yoktur. Ancak, havalimanı için yeni bir metro hattının (Gayrettepe’den M11) yapımı devam etmektedir ve yakın zamanda ulaşıma açılacaktır.
Şehir merkezinden İstanbul Yeni Havalimanı’na gitmek için; iç hat uçuşları için minimum 1,5 saat, dış hat uçuşları için ise 2,5 saat evvel planlamanızı yapmanız daha iyi olacaktır. Muhtemel trafik vb. durumlar için en az aktarma süresi ile alakalı olarak, kent merkezinden İstanbul Yeni Havalimanı’na transferinizi uçuşunuzdan minimum 3,5 ila 4 saat evvel yapmalısınız.
Havalimanının, pistinde yaklaşık olarak 20 uçaklık iniş kalkış alanı bulunmaktadır. Toplamda 150 milyonluk yolcuk kapasitesine sahip. 200 milyon euro’ya yakın bir IT yatırımıyla tamamlanan havalimanı içerisinde; 780 telekomünikasyon odası, 3 bin 257 kartlı geçiş noktası, 3 bin 267 uçuş bilgi monitörü, bin 59 destek verilen bilgisayar ve 9 bin adet güvenlik kamerası yer alıyor.
İstanbul Havalimanı’nın altyapı, güvenlik, havacılık, iş uygulamaları ve yazılım geliştirme gibi 5 ana sisteminde ise yaklaşık 780 kişilik bir ekip sorumlu. Toplamda 500 apron kapasitesine sahip havalimanında Airbus ve Boing 737800 gibi oldukça büyük uçakların iniş kalkışı da mümkün. İstanbul Havalimanı'nın öne çıkan özelliklerinden biri de yapay zeka ve akıllı donanım sistemlerinin kullanılması. Havaalanı seyahat yol tarifleri gibi uygulamaların yakında yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Yeni İstanbul Havalimanı, şehrin kuzeybatısındaki Arnavutköy semtinde bulunan en büyük ve en modern havalimanlarından biridir. Havalimanı 2018 yılında 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda hizmete açılmıştır. 6 Nisan 2019'da İstanbul Atatürk Havalimanı, İstanbul'a hizmet veren ana havalimanı olarak değiştirildi. Bugün havalimanı yılda 90 milyon yolcuyu ağırlayabiliyor. 10 yıl içinde İstanbul'un yeni havalimanı yılda yaklaşık 200 milyon yolcu tarafından kullanılacaktır. Lider bir havayolu olarak Türk Hava Yolları, İstanbul Havalimanı'ndaki toplam uçuş sayısını kapsamaktadır.
Havalimanı'nda ayrıca hizmet robotları, güvenlik robotları ve temizlik robotları olmak üzere 3 farklı robot filosu bulunacak. Havalimanı'nda hızlı transit sistemi, hızlı internet bağlantısı ve dinamik bekleme süresi bildirimi, akıllı park sistemi ve yolcular için yeni nesil güvenlik sistemi olacak.
Yolcu taşımak için sürücüsüz otobüsler olacak. İGABUS adı verilen otobüsler, otoparktan bile yolcu alabilecek. Türkiye'de ilk kez bir "sanal tur" uygulaması kullanılacak. Bu sanal tur, artırılmış gerçeklikte uçak hareketlerini test edecek. Şu anda havalimanına servis otobüsü, İstanbul Havaalanı taksi ve otobüs gibi toplu taşıma araçları ile kolaylıkla ulaşılabilir.
İstanbul Havalimanı’nda Vize Alımı
Atatürk İstanbul Havalimanı'nda olduğu gibi İstanbul Havalimanı'nda da sınır vizesi başvuruları devam edecek. Harita uygulamaları da İGA web sitesinde yer alacak ve tüm İstanbul Havalimanı lokasyonlarının konum ve trafik bilgileri için kullanılabilecek özel uygulamalar son teknolojiye uygun bir şekilde geliştirilecektir.
İstanbul Havalimanı’nda Hizmetleri
İstanbul Havalimanı'nda geliş katının resepsiyon alanında araç kiralama acenteleri, 21 döviz bürosu, banka şubeleri, PTT hizmetleri ve tüm bankaların ATM'leri bulunacak. Geliş alanında yer almak üzere 58,7 m² ATM alanı oluşturulmuş ve bu alana 16 ATM yerleştirilmesi planlanmıştır. Giden yolcu tarafında 32 ATM ve dış hat havayolu tarafında 9 ATM bulunmaktadır.
İstanbul Havalimanı'nda ayrıca terzi, kunduracı, kuaför, berber ve mescit bulunmaktadır. İstasyonun gelen yolcu salonunda bir kuru temizleme dükkanı da bulunmaktadır. Harita uygulaması konum ve trafik bilgilerini almak için kullanılabilir. Terminalin gidiş katındaki check-in alanında da ayakkabı tamir hizmeti verilecektir.
Özel ilgi gerektiren yolculara hizmet sağlanacaktır. İstanbul Havalimanı "Engelsiz Havalimanı" sertifikasına sahip olacak. Engelli yolcular terminale girdikten sonra dilerlerse uçuş görevlisini çağırabilir ve uçağa kadar eşlik edebilirler. Ayrıca havayolları, engelli yolcular için check-in kontuarlarında koltuk, erişilebilir faks ve telefon hizmetleri, erişilebilir tuvaletler ve yolcular için uyarı hatları sağlayacak. Ambulansla gelen hastalar için İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki tatbikat İstanbul Havalimanı'nda da devam edecek.
Şehir merkezinden yeni İstanbul havalimanına ve havalimanından şehir merkezine ulaşım için özel toplu taşıma otobüsleri, İstanbul Havaalanı taksi, araç kiralama veya özel servisler gibi çeşitli ulaşım seçenekleri mevcuttur. İETT (Şehir Otobüsü) ve Havaist (İstanbul A.Ş. Otobüs) Lüks Özel Otobüsler İstanbul ve İstanbul Yeni Havalimanı'nın birçok bölgesine hizmet vermektedir.
İstanbul Yeni Havalimanı ile İstanbul'un Avrupa ve Asya bölgeleri arasında her gün toplam 150 otobüs seferi bulunmaktadır. 8 İETT güzergahı ve 12 Havaist güzergahı bulunmaktadır. Seyahat süresi, nereye gittiğinize bağlı olarak yaklaşık 30 ila 90 dakika arasında değişmektedir.
Havaist, İstanbul Yeni Havalimanı ile İstanbul'un çeşitli noktaları arasında transfer sağlayan yeni bir havalimanı servisidir. Havaist otobüsünde ödeme sadece İstanbulKart ile veya kredi kartı ile (mobil uygulama veya QR kod indirilerek) yapılır. Toplam 12 güzergahtan Havaist otobüs güzergahı; IST1, IST2, IST3, IST (Bakırköy), IST 4, IST5 (Beşiktaş), IST7, IST8, IST15, IST17, IST19 (Taksim) ve IST20 (Sultanahmet) şeklinde kodlanmıştır.
Havalimanı- Şehir Merkezi Taksi ile Ulaşım
Birçok turist, İstanbul Havaalanı uçan hava yolları noktasından şehir merkezine veya otellerine gitmek için genel olarak taksiye biner. En hızlı ve uygun ulaşım aracı olan taksi ile İstanbul'un çeşitli merkezi noktalarına veya İstanbul Yeni Havalimanı'ndan direkt olarak otelinize ulaşabilirsiniz. Yeni İstanbul Havalimanı'ndan şehir merkezine olan mesafe yaklaşık 50 km'dir, seyahat süresi ulaşım araçlarına bağlı olarak değişim göstermektedir.
Havalimanı- Şehir Merkezi Özel Transfer ile Ulaşım
Özel servisler, taksilere ve standart havaalanı servislerine harika bir alternatiftir. Taksiden rahat ve ferahtır ve sabit bir fiyatı vardır. Bu nedenle İstanbul Havaalanı uçan hava yolları noktasından otele güvenli ve konforlu bir şekilde ulaşmak için özel transferler tercih edilmektedir. Ayrıca, bir grup veya çocuklu bir aile ile seyahat ediyorsanız, muhtemelen çok fazla bagajınız olacaktır. Havaalanına vardığınızda sizi alacak bir şoförle doğrudan kendi özel transfer aracına atlayarak otelinize/şehir merkezinize kolayca ulaşabilirsiniz. Bu taşıma türünün sabit bir fiyatı, güvenli ve konforlu bir yolculuğu vardır.
Havalimanı- Şehir Merkezi Shuttle Servis Araçları ile Ulaşım
İstanbul Havaalanı uçak bileti fırsatlarıyla ulaştığınız havaalanından şehir merkezine ulaşım noktasında; özellikle büyük bir grupsanız, özel bir servis yardımcı olabilir. Bu araçlar ile İstanbul Yeni Havalimanı'ndan şehir merkezindeki otelinize hızlı, konforlu ve güvenli bir şekilde ulaşabilirsiniz. Bu araçlar, özel araçlara göre nispeten ucuz olsa da havaalanında hareket etmeleri 5 ila 45 dakika sürer. Turist sezonunda (yaz ayları) her 30 dakikada bir ve düşük sezonda (kış ayları) her 60 dakikada bir hareket ederler.
Araçla İstanbul Havalimanı’na Ulaşım
İstanbul Havalimanı karayolu ile Kuzey Marmara Otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne bağlanacaktır. Şehir merkezine D20 otoyolu üzerinden de ulaşılabilir.
İstanbul Yeni Havalimanı'nda Trafik Metro
İstanbul Havaalanı uçak bileti satın alarak ulaştığınız havaalanından raylı sistemi kullanarak da şehir merkezine ulaşım gerçekleştirebilirsiniz. Raylı sistem olarak yüksek hızlı trenler havalimanının transit istasyonunda son bulacak. Alternatif olarak Gayrettepe'den yapılacak Yenikapı - Hacıosman metro hattı, yeni İstanbul Havalimanı metro hattıdır. Halkalı'ya ulaşımı sağlayacak bir metro hattı henüz faaliyete geçmemiştir.